Group Copy

Ik woon onderbezet... wat nu?

Ik woon onderbezet... wat nu?

In het Kaderbesluit (artikel 37 ter § 1) staat dat huurders van een sociale huurwoning verplicht moeten verhuizen naar een kleinere woning wanneer zij onderbezet wonen. Deze wetgeving is actief sinds 1 maart 2017.

Wat is onderbezet wonen?

Je mag één slaapkamer meer hebben dan het aantal bewoners. Heb je twee of meer slaapkamers te veel? Dan woon je onderbezet.

We vragen je dan om te verhuizen naar een kleinere woning.

Wat zijn de gevolgen?

Nieuw Dak is verplicht om iedereen die onderbezet woont te contacteren en te laten verhuizen naar een andere, geschikte woning binnen het keuzegebied.

Je krijgt dan twee keer een aanbod op maat. Weiger je dit twee keer? Dan moet je verplicht een onderbezettingsvergoeding betalen (bij een contract van onbepaalde duur) of verlengen we jouw huurovereenkomst niet (bij een contract van bepaalde duur).

De onderbezettingsvergoeding is 32 euro per maand (bedrag in 2021) per slaapkamer die je teveel hebt. Dit betaal je extra bij je maandelijkse huurprijs en kosten.

Wanneer contacteert Nieuw Dak je?

Als je onderbezet woont, krijg je van ons een brief. Omdat niet iedereen die onderbezet woont op hetzelfde moment kan verhuizen, pakken we het zo aan:

1. In het najaar van 2018 verstuurde Nieuw Dak een eerste brief naar alle huurders die betrokken zijn in het onderbezet wonen. In de brief vermeldden we informatie over onderbezet wonen en de te ondernemen stappen.

2. In het najaar van 2020 kregen alle betrokken huurders opnieuw een brief. De huurders zijn opgesplitst in drie groepen. Elke groep kreeg een brief met informatie op maat.

Groep 1: +75 jaar
Deze groep verplichten we niet om zich in te schrijven voor een andere woning, of om te verhuizen. Zij kunnen zich wel altijd inschrijven en krijgen hiervoor absolute voorrang.

Groep 2: -75 jaar en 3 of meer slaapkamers teveel
Deze groep contacteerden we in het najaar van 2020 om de verdere stappen toe te lichten.

Groep 3: -75 jaar en 2 slaapkamers teveel
Deze groep contacteren we in het voorjaar van 2021 om de verdere stappen toe te lichten.


Vragen?
Via de link hieronder vind je een antwoord op veelgestelde vragen:

Vragen en antwoorden

Vind je toch niet wat je zoekt?
Neem dan contact met ons op via het nummer 089 62 90 20 of via verhuur@nieuwdak.be.