Group Copy

Ik woon onderbezet... wat nu?

Ik woon onderbezet... wat nu?

In het Kaderbesluit (artikel 37 ter § 1) staat dat huurders van een sociale huurwoning verplicht moeten verhuizen naar een kleinere woning wanneer zij onderbezet wonen. Deze wetgeving is actief sinds 1 maart 2017.

Wat is onderbezet wonen?

Je mag één slaapkamer meer hebben dan het aantal bewoners. Heb je twee of meer slaapkamers te veel? Dan woon je onderbezet.

We vragen je dan om te verhuizen naar een kleinere woning.

Wat zijn de gevolgen?

Nieuw Dak is verplicht om iedereen die onderbezet woont te contacteren en te laten verhuizen naar een andere, geschikte woning binnen het keuzegebied.

Je krijgt dan twee keer een aanbod op maat. Weiger je dit twee keer? Dan moet je verplicht een onderbezettingsvergoeding betalen (bij een contract van onbepaalde duur) of verlengen we jouw huurovereenkomst niet (bij een contract van bepaalde duur).

De onderbezettingsvergoeding is 32 euro per maand (bedrag in 2020) per slaapkamer die je teveel hebt. Dit betaal je extra bij je maandelijkse huurprijs en kosten.

Wanneer contacteert Nieuw Dak je?

Als je onderbezet woont, zal je een brief van ons krijgen. Omdat niet iedereen die onderbezet woont op hetzelfde moment kan verhuizen, pakken we het zo aan:

1. In het najaar van 2018 verstuurde Nieuw Dak een brief naar alle huurders die

  • ouder dan 65 jaar zijn en onderbezet wonen; in deze brief staat informatie over de nieuwe wetgeving en de gevolgen hiervan.
  • jonger dan 65 jaar zijn met 2 of meer slaapkamers teveel; in deze brief staat
    - dat zij zich moeten inschrijven om te verhuizen naar een woning die aangepast is volgens de regels van het intern huurreglement van Nieuw Dak;
    - waar en wanneer ze terecht kunnen voor extra informatie;
    - hoe ze contact kunnen opnemen om een huisbezoek af te spreken.

2. Na het herhuisvesten van of betalen van de onderbezettingsvergoeding door betrokken huurders van 65 jaar of jonger, bepalen we de volgende fase en doelgroep die we contacteren.


Vragen?
Via de link hieronder vind je een antwoord op veelgestelde vragen:

Vragen en antwoorden

Vind je toch niet wat je zoekt?
Neem dan contact met ons op via het nummer 089 62 90 20 of via verhuur@nieuwdak.be.