Group Copy

Berekening van de huurprijs

Berekening van de huurprijs

Berekening van de huurprijs

vanaf 1 januari 2020

De Vlaamse regering heeft de regels voor het berekenen van de huurprijs voor een sociale woning veranderd. Hierdoor kan de huurprijs anders zijn vanaf 1 januari 2020.

Wat verandert er ?

1. Hoe we jouw inkomen moeten berekenen

We berekenen de huurprijs op basis van jouw inkomen. Hiervoor moeten we het inkomen van iedereen die in de woning woont volledig meetellen. Dus ook van ouders, grootouders, mensen met een handicap en werkende kinderen, behalve als ze nog kinderbijslag ontvangen.

2. Hoe we de waarde van jouw woning moeten berekenen

Om de waarde van je woning te bepalen, is een Vlaams model ontwikkeld dat de huurprijs die je zou betalen op de private huurmarkt berekent. Dit model houdt rekening met de kenmerken van jouw woning zoals de ligging, de ouderdom, het aantal slaapkamers, of je een tuin of terras hebt, enzoverder.

3. Voor een energiezuinige woning betaal je een energiebijdrage

Als jouw woning energiezuiniger en milieuvriendelijker gebouwd is, dan verbruik jij als huurder minder energie en bespaar je geld. Hiervoor betaal je een kleine bijdrage. Die bijdrage is altijd lager dan wat je uitspaart in je energieverbruik.

Wat de juiste huurprijs per huurder precies zal zijn, kunnen we op dit moment nog niet zeggen. In de eerste week van januari 2020 versturen we hiervoor een aparte brief met de nieuwe huurprijs.